Обирджии на инкасо

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На кадрите от охранителна камера, с които БНТ разполага, се вижда как трима маскирани атакуват набелязания инкасо автомобил пред трезор в квартал "Овча купел", където се събират парите. Въоръжени са с пистолети и автомат "Калашников". Сигналът е подаден в 22 :50 часа.

Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар на МВР: За да сломят служителите на инкасо фирмата, са използвали физическа сила.

Нападателите успяват да задигнат между 300 и 400 хиляди лева. След това бягат с черен джип. Охранителите се отървават с леки наранявания. Според експерта по сигурността Румен Ралчев охранителният екип е направил основни грешки и лесно е станал мишена. Според правилата задържането на инкасото пред трезора е недопустимо. В спряло положение автомобилът трябва да е в охраняема зона. Не е направен и опит за бягство.

Генерал-майор Румен Ралчев, Професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Един наивитет за отваряне на всичките врати. Това все пак е брониран автомобил. Вратите се блокират. Това става само с един бутон. След това има дълга процедура по отваряне. Тя не е толкова лесна. Учудвам се, че този способ не се използва.

От МВР заявиха, че предстои проверка на фирмата, защото има съмнения за компромис с правилата за безопасност.

Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар на МВР: Има фирми с множество предписания, множество констативни протоколи, неглижират ги. В резултат от подобни неглижирания се стига до резултат като снощния.

Според Румен Ралчев нивото на сигурност на местата, където се предават парите също трябва да се повиши.

Генерал-майор Румен Ралчев, Професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Преди 20 години ние правихме такива центрове, но те бяха абсолютно закрити. Без видимост вътре, за да не се показва ноу-хау какъв тип проверки се извършват на тези автомобили, колко човека са охраната и т.н. Въпросното изчакване изигра лоша шега на охранителите.

От охранителната фирма отказаха да застанат пред камерата ни и заявиха, че няма да коментират случая, докато не приключи разследването.