Димитър Ганчев: На този етап е невъзможно да се избегне уязвимостта на мрежата

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той обясни, че на определен сайт се инсталират скриптове, които се изпълняват в уеб браузера на потребителя, докато той е в сайта. Те използват процесорните ресурси, за да извършват определени математически изчисления, които на свой ред се използват за добиването на т.нар. криптовалути. Ако това се случва, компютърът става по-бавен от обичайното, по-бързо се изтощава батерията на лаптопа, компютърът започва да грее много и вентилаторът работи по-често от обичайното или през цялото време.

Възниква въпросът дали това е злонамерена атака или легитимен начин за печелене на пари от сайтовете, но все пак е добре потребителите да са информирани и да е поискано съгласието им, обясни Ганчев и допълни, че сега това не се случва. Интересен аспект обаче е, че често това се прави и без знанието на сайтовете. "Това е новата мода в хакерските атаки - хакват се сайтове, за да се слагат такива скриптове."

На този етап е невъзможно да се избегне уязвимостта на мрежата. Информационните системи не са достатъчно надеждни сами по себе си и можем единствено да се опитаме да отгатнем за какво ще се използва следващата атака. Основната пробойна е заниженото внимание на потребителя, посочи Ганчев. Той препоръча потребителите да си инсталират ад блокери. Забраната на рекламите ще бъде нежелан страничен ефект, но предпазвайки се, трябва да намерим баланса.

Димитър Ганчев прогнозира, че следващата вълна от зарази ще бъдат насочени от един заразен потребител към следващ с цел да затрудни и неговата работа. Това ще е от значение включително и за добива на криптовалути, защото едната организация ще е заинтересувана да забави работата на компютрите, които другата използва за добив на криптовалута, за да може да добие повече от другата.Вижте целия разговор във видеото.