Проф. Томо Борисов: Банките трябва да отделят повече средства за охрана

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Практиката показва, че престъпниците, които се занимават с въоръжени обири, са добре подготвени, предварително наблюдават и анализират местата, където се извършва инкасовата дейност и местата за разтоварване на парите, имат съответната подготовка и въоръжение. Те преценяват как най-бързо да напуснат зоната, в която атакуват. Тези хора са и образовани и знаят как да действат във всяка една конкретна ситуация.

По отношение на охранителите, които работят в сферата на сигурността, МВР е регламентирало професията "охранител" в три специалности - лична охрана, охрана на физически обекти и банкова охрана и инкасова дейност. Лицензът на охранителните фирми се дава в четири направления - лична охрана, физическа охрана, охрана на масови мероприятия и инкасова дейност. Специално за инкасовата дейност има наредба от министъра на вътрешните работи как да се извършва тя. Там е разписано, че всички охранители, които извършват такава дейност към фирмите, създават специални звена и трябва да преминават допълнителна подготовка, коментира проф. Борисов.

Той беше категоричен, че винаги, когато се напада инкасо автомобил, първо се напада охраната. По думите му трябва да се увеличат часовете в курса, който преминават охранителите. Освен това банките трябва да отделят повече средства за охрана. На базата на финансовите възможности охранителните фирми наемат и хората, които извършват такъв вид дейност.

Вижте целия разговор във видеото.