Боядисване на гайтани с естествени материали

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вълненият гайтан е познат в миналото, използвал се за украса на мъжки народни носии и за заздравяване и украса на шевовете и краищата на дрехите.

Димитрина Илиева – ЕМО „Етър“-Габрово: „Гайтанът е вид шнур, който е изплетен от 12 конеца, тук в гайтанджийската одая чарковете се задвижват от вода, както е било през тази епоха. Вече в по-ново време в градския бит от гайтаните започват да се правят като покривчици и различни други предмети!“

За да стане гайтанът красив и наситен с цвят, вълната или коприната трябва да са задължително от животински произход. Първо се изпира добре, след което започва т. нар. степцоване.

Димитрина Илиева – ЕМО „Етър“-Габрово: „Обработване на преждата с алуминиев сулфат, стипца и с меден сулфат! Прави се 10% разтвор и се загрява не повече от 90 градуса преждата в продължение на един час и след това се изпира добре пак, каквото си остане, остава и се подготвя отварата!“

Отварата се приготвя от вечерта. Хубаво е растението да се нареже на по-ситно, за да се извлече по-добре съответното багрило.

Димитрина Илиева – ЕМО „Етър“-Габрово: „На другия ден се възварява отварата, прецежда се и пак се загрява отново в продължение на един час при температура 90 градуса."
Стефани – посетител от Шотландия: „Разказвах на моите колеги, когато видях тези гайтани, че си спомних като деца имахме едни малки такива дървени куклички и един такъв подобен гайтан минаваше по средата и се използваше за нещо като играчка и всъщност сега се радвам да видя, че гайтаните са се запазили тук като традиция!“

А за да бъде по-наситен или блед цветът, значение оказва и кога е брано съответното растение. Най-хубаво багрило се извлича през пролетта.

Димитрина Илиева – ЕМО „Етър“-Габрово: „Есенно време с ореховите шлупини се получават хубави кафяви цветове, червеното най-хубав цвят се получава с корени от брош, хубав жълт цвят правят листата от праскова, от лукът по-наситена отвара прави тъмно червено, със синия камък се прави хубав зелен цвят!“

След като бъде сварен гайтанът с отварата от нарязани растения, трябва да се остави и хубаво да изсъхне. Днес от вълнените шнурове се правят предимно гривни и украшения.