Теменужка Петкова за концесията на мина "Оброчище" и приоритетите в енергетиката

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

Теменужка Петкова: "Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията. Законодателят ясно го е разписал в Закона за подземните богатства."

Държавата е на своето място, категорична беше Петкова и заяви, че не се е поколебала нито за миг да се възползва от правото, което дава законът.

Министърът на енергетиката коментира и срещата си в Санкт Петербург с Алексей Милер, председател на управителния съвет на "Газпром". Работната среща е била по покана на "Газпром" и се е провела в рамките на Петербургския икономически форум. Обсъдени са били въпросите на двустранното сътрудничество както по отношение на договора по доставки на природен газ, така и по отношение на транзитния договор, който има "Булгартрансгаз". Министър Петкова съобщи, че е била подписана работна пътна карта, която не свързана с това да бъде обсъден въпросът за възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура в България при стриктно спазване на правилата на ЕС. Поясни, че на тази среща не са били обсъждани въпросите, които съществуват между "Газпром" и Европейската комисия по отношение на антимонополното дело, което ЕК води срещу "Газпром".

Теменужка Петкова открои като основен приоритет в областта на енергетиката и в рамките на този мандат е изграждането на междусистемните връзки на България със съседните на нас страни, диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ, изграждането на интерконектора с Гърция, който ще ни даде реална възможност за диверсификация.


Вижте целия разговор.