Терор на Острова. Има ли пропуски в сигурността?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според нея картината се повтаря - нападателите са второ поколение емигранти, станали джихадисти чрез Интернет.

"Като че ли способността на Великобритания, а и не само на Великобритания - същото можем да кажем за Франция и други страни, да интегрира тези общности се оказа много сериозна", отбеляза тя.

Всичко се случва на фона на спор във Великобритания за емиграцията и правото на чужденци да ползват социалните системи на страната и на фона на предстоящите парламентарни избори, продължи Чернева.

Изборите са всъщност за това не кой ще победи, а по-скоро какво мислят англичаните една година след Брекзит за бъдещето на страната си, допълни тя.

Пратеникът на БНТ в Лондон Геновева Радева предаде по телефона за Сутрешния блок, че властите са очаквали нападения като това на "Лондон бридж" и че от 22 май до момента са били предотвратени пет терористични атаки.

Журналистът Мохамед Халаф - също гост в студиото на "Денят започва", обърна внимание на призива на Ислямска държава към симпатизантите си да се активизират в месец Рамадан.

В тази декларация се споменават точно Англия и Лондон като най-подходящо място за нападение. Казва се да се опитват да нападат не само със самоубийствени атентати, а и с ножове, да предизвикват пожари, нападения в метрото и врязване с камиони, допълни той.