Миньорите от "Оброчище" настояват за разваляне на концесията

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това е трети протест за последните три месеца, мината е приватизирана през 1999 г., новият собственик влезе през 2002 г., протестите започнаха след един инцидент със смъртен случай през 2015 г. и след това не са спирали, тъй като хората са на минимална заплата, не се спазват условията по колективния трудов договор, припомни Светлана Ганчева. Заплатите, които трябваше да бъдат изплатени до края на май, ще бъдат изплатени до края на юни, според обещания на ръководството - това беше и причина за протеста. Според проверка на Инспекция по труда има констатирани нарушения. Проверява се и какви наличности на манган има и колко са изнесени, за да се направи преценка на какво точно се дължат хроничните проблеми, след като това е единствената манганова мина в Европа.

Има колективен договор, условията по този договор обаче не се изпълняват, затова сега все повече от работниците настояват за разваляне на концесията.

Концесията на мина "Оброчище" ще бъде спряна временно от днес заради пропуснати концесионни вноски към бюджета на стойност близо 205 000 лв., каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

През този период концесионерът е длъжен да изплаща трудови възнаграждения, добави Петкова.