Божидар Димитров: Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с МПЦ

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За професора правилното решение е откъснатите със сила епархии да се присъединят към Българската патриаршия. Те са откъснати официялно 1944 г. от Българската екзархия и трябва да се присъединят към найния наследник - Българската патриаршия. Църквите в Православието са поместни, тоест народни.

Митрополит Антоний каза за "Денят започва", че първото нещо, което църквата може да направи е да се застъпи за вдигането на схизмата и очерта спънките и проблемите пред всичко останало. Вижте повече ТУК!

Проф. Божидар Димитров: Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Маседонската църква, защото тъкмо ще се създаде Македонска църква и Македония ще си смени името. Зоран Заев вчера заяви, че ще си сменя името. Гърците не искат думата "Македония" да се споменави дори като прилагателно в названието на държавата. Аз им предлагам име Югозападна България. Много хубаво име, ние няма да протестираме за разлика от гърците. Албанците искат държавата да се крйсти Илирия, едва ли ще стане, тъй като това е албанско име. Когато казвах, че Македония ще стане втора българска държава, вие водещите ми се смеехте и се подсмихвахте. Стана ли? Каза ли Зоран Заев, че македонци и българи са един народ? Каза го. Ще каже и други неща.

Реакцията на Сръбската църква е отрицателна, защото няма такава църква, която да се съгласи да й бъдат отнети 1 400 000 адепти, каза проф. Димитров. Според него и Руската църква няма да се съгласи, защото иначе ще трябва да признае Украинската църва. Няма да се съгласи и Вселенската църква, тъй като гърците не желаят да чуаят думата "Македония".