Мая Манолова: Лишаването от нови дейности е жесток удар за общинските болници

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Как е възможно с едно зачеркване с химикалката да лишиш от надежда за живот български граждани? Защото това се случва с мораториума върху новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство, реагира емоционално Манолова.

По думите ѝ с наложения мораториум ще бъдат спестени 25 млн. лева, които са едва 2,5% от всички плащания на НЗОК за лекарства. Омбудсманът категорично заяви, че тази мярка няма да пресече злоупотребите във фармацевтичния бизнес. Нещо повече - какво ще прави нарочно създадената преди две години "специализирана администрация, която да преценява съотношенията цена - полза от новите лекарствени продукти, да оценява новите технологии", запита тя.

Още по-драматично стои въпросът за лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента част от тях са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лева... Ако не им се помогне с 29 млн. лева, ще има фалити като на болниците във Враца, Ловеч. Вместо това им се отнема шанса те да се преструктурират, да развият нови дейности, които да направят през следващата година тези общински лечебни заведения по-печеливши, коментира ситуацията Мая Манолова.

За нея е "очевидно, че става дума за много пари, за огромни интереси". Защо обаче тази сметка трябва да се плаща от пациентите, защо те трябва да платят цената за липсата на контрол в здравеопазването, запита риторично тя.

Как националният омбудсман коментира внесения в парламента пакет от промени, които целят защита на работниците при фалит на фирми и от некоректни работодатели вижте във видеото.