Забрана за нови лекарства и дейности

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Относно мораториума за лекарствени средства Д-р Венцислав Грозев от Български лекарски съюз каза, че изключително важен за пациентите и лекарите.

От юли месец предложихме да се въведен един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулиран, това са лекарствата, каза д-р Венцислав Грозев, Български лекарски съюз.

Д-р Иван Вецев заяви, че БЛС подкрепя контрола за здравеопазването. Няма как една система да работи,ако няма добър финансов контрол, но се получава едно наказание към пациента.

Това е една нова бариера до достъпа им за лечение. Ако погледнем мораториума като един медал, той има две страни - за пациентите, които ще бъдат ощетени и то много. От друга страна мораториумът при всички случаи не решава проблемът. Това е категорично. Той го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следващата година. Когато им пациенти,които няма да дочака отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникват два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп, каза д-р Вецев, Национална пациентска организация.

Вижте разговора във видеото.