Четиридневна работна седмица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на работната седмица ще погледнем към едно предложение на Международната организация на труда. Оттам излязоха с предложение работната седмица да бъде с един ден по-кратка. Така ще имаме повече време за себе си, ще сме по-мотивирани и вероятно ще намалим замърсяването от автомобилния трафик. Възможно ли, обаче, това да се случи и у нас и кога? Използваме ли пълноценно работното си време, провери репортерът Тихомир Игнатов.

САЩ - страната на неограничените възможности. Тук още през 50-те години на миналия век започват първите опити за въвеждането на четиридневната работната седмица. В щата Юта този модел не издържа дълго в местната администрация. След поредица оплаквания на граждани, които не могат да ползват услугите й в петък, се връща отново старото работно време.

В тази консултантска компания у нас все още не са попадали на клиент, който да проявява интерес към подобна авантюра. Основният проблем пред бизнеса в момента е как да оптимизира работата на своите служители.

"Ако приемем, че един работник изработва средно по 2080 часа при 260 работни дни в годината, ако приемем, че този служител губи по един час в интернет на ден, в годишен план това се равнява на 32,5 дни", обясни Петър Миленков, съдружник в консултантска компания.

Според експертите четиридневната работна седмица ще увеличи разходите на работодателите, които ще трябва да наемат нови служители, които да запълнят дупките в производствения процес. Практиката показва, че подобен график е възможен при висока безработица и свръхпроизводство.

"Единственото запазване на нивото на заплащането би могло да бъде на базата на някакви допълнителни субсидии, които предприятията ще получават, за да компенсират това, което те не получават като доход", добави Миленков.

Според проучвания именно гъвкавото работно време и по-малкото работни часове повишават резултатите. У нас, обаче, все още не е застъпен подобен модел на работа, въпреки че трудовото законодателство позволява освен дните, да се отчитат и работните часове.

"Изследванията показват, че в най-организираните предприятия от осемте часа за работа се използват не повече от шест часа. Ако на такъв работник, на такова работно място му кажеш - свърши си работата за шест часа, ти си свободен, той за шест часа свършва това, което и за осем часа прави", обясни Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

В този автосервиз четиридневна работна седмица звучи дори налудничаво. Тук всеки ден минават между 50-60 автомобила. Списъкът със записаните клиенти след опустошителната градушка над София е до юни 2015 година.

"Ние с петдневна не може да се оправим, с пет и половина дори. Събота работим до обед. Четиридневна на фона на икономическата обстановка в България е меко казано немислимо", категоричен е Евгени Даков, мениджър на автосервиз.

От КТ "Подкрепа" признават, че са запознати с доклада на Международната организация на труда.

"Виждам го след много, много години. Ща стане както по света, така и в България. Земята не може да ни издържи да работим толкова много. Ние произвеждаме печалби, които никой не потребява. Цялата тази работа по някакъв ред ще трябва да се премодулира", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Така на този етап шансовете работната седмица да свършва в четвъртък остават само в сферата на добрите пожелания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад