Новият стар президент на Бразилия през погледа на българската общност там

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Досегашният лявоцентриски президент на Бразилия Дилма Русеф ще запази позицията си. На балотажа на президентските избори в неделя тя спечели втори мандат с 51 процента от вота на избирателите. Нейната победа беше изключително оспорвана като съперника й Алесио Невес остана на само процент и 9 десети зад нея. "Денят започва" коментара на българското общество в страната на кафето.

"Изборите в Бразилия преминаха с победата на Дилма Русеф. Като южните щати гласуваха срещу Дилма Русеф, а северните щети гласуваха за. Северните щати се поддържат от социални програми, които са финансирани от парите на данъкоплатците от южните щати. И по тази причина, съответно, работническото правителство на Дилма Русеф спечели изборите", разказа координаторът на българското общество в Сао Пало Божидар Попов.

"Бразилия е в доста лошо икономическо положение от последните 4 години. Затова, всъщност, победата на Дилма Русеф беше много трудно извоювана. Тя спечели само с 3 процента. Което всъщност си беше чиста загуба, погледнато от техническа гледан точка. И очакванията на обществото са нещата да се влошават, защото работническата партия на Дилма Русеф имаше 12 години шанс до тоя момент и сега ще има още 4 години да продължи политиката, която води", продължи с анализа Божидар.

"Критиките по принцип обхващат няколко сфери на обществения живот. Първо става въпрос за много голяма корупция. Освен това икономиката на държавата е в рецесия. Официално са в рецесия от няколко месеца. Общественото здравеопазване и образование също е под всякаква критика. Тоест, това са основните неща, за които тя е критикувана. Отговорите на Дилма Русеф бяха, че на нея й трябват още 4 години, за да се справи с проблемите на държавата и да покаже на населението, че нейното правителство заслужава този вот. Но явно, че 48 процента от населението на Бrазилия не й повярва, защото гласуваха срещу нея. Този юни, точно преди световното първенство, Дилма Русеф срещна голяма съпротива в протестите, които заляха редица бразилски градове. Тя обаче успя да устои на този натиск", каза още Божидар Попов и добави: "В момента в социалните мрежи,върви една петиция от снощи за импийчмънт на Дилма Русеф на базата на огромния скандал с Petrobras, бразилската нефтена компания. Протестите в Бразилия не са толкова насочени и организирани, като в други държави. Те са по-скоро спонтанни."