Изобретатели подкараха трактор с енергия от гравитацията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изобретатели от Велико Търново успяха да задвижат трактор с помощта на енергия от гравитацията. Революционният електродвигател харчи по-малко от електрическа крушка, но според създателите си може да реши проблема с високите цени на тока у нас, тъй като успява да охлажда и отоплява огромни помещения. Първата демонстрация на изобретението беше направена в горнооряховското село Поликраище пред камерата на "Денят започва" .

Уникалното изобретение е просто - усилвател и малък електродвигател от охладителна система на автомобил. Тайната, според изобретателите, е в усилвателя, който ползва силата на земната гравитация и така задвижва огромния трактор с минималните 36 вата електроенергия.

„На практика с това малкото двигателче, което го видяхте, ние движим трактор, който е 360 килограма, с огромна скоростна кутия, с едни огромни гуми, тука се мъчиха да го тикат по баира, озориха се, нали само, за да покажем нещата“, каза изобретателят Петко Ганчев.

Търновските изобретатели разказват още, че новият тип гравитационно задвижване има по-голямо ускорение, сравнение с класическите дизели и бензинови агрегати, затова при него не се изисква и капка гориво.

„Успяхме да го задвижим с около метър и две в секунда скорост, което е  четири и половина километра в час с мощност, която буквално се равнява на една крушка“, обясни Марин Млеченков.

„Хората можем да им покажем, че това не го правим основно за трактор, ние го правим за генератор, за да можем да си получаваме по-тънка енергия в общи линии. Нещо, което ти пада отгоре без пари е грехота просто да не го използваш“, допълни Петко.

Ентусиазираните изобретатели Петко Ганчев и Марин Млеченков разработвали своя гравитационен двигател в продължение на двайсет години и на финала са убедени, че с инвестиция от около 1500 лева, всяко домакинство може да има гравитационен двигател, който да им произвежда безплатна електроенергия. Промишленото производство обаче може да се разреши едва след като изобретателите получат патент.