Живи съкровища: Чипровският килим

Занаят с втъкано посланиеДокументален филм

Държава: България
Година: 2009
Времетраене: 10 минути
За продукцията

Сценарист и режисьор: Ралица Димитрова

Оператор: Пламен Герасимов

Продуцент: БНТ

С подкрепата на ООН и ЮНЕСКО, филмът е част от поредица "Живи съкровища", посветена на български ценности със световно културно значение.

Българското килимарство е занаят с вековна история и стара слава в целия свят, с признание за уникалност и качество.Чипровските традиции се изработват отпреди повече от 1300 години и продължават да привличат вниманието на специалисти и ценители от всички континенти. Килимарството в България се развива с изключително през ХІХ век. Известният чипровски килим се изработва ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна и има характерна окраска и орнаменти, в които са кодирани послания и мантри, символи и обети, така че се явяват като крепител на духа, здравето и щастието в дома на своя притежател. Един от най-характерните орнаменти е канатицата – стилизирано изображение на пеперуда – символ на вечния живот от древността.

*Чипровските килими са третият български феномен, вписан от 2014 в Световния списък на нематериалното културно наследство /след Бистришките баби (2005) и Нестинарството (2009)/