Живи съкровища: Сурва

Кое е по-силно от страха и как се прогонва злото в стар български обичай по местаДокументален филм

Държава: България
Година: 2019
Времетраене: 10 минути
За продукцията

Сценарист и режисьор: Ралица Димитрова

Оператор: Пламен Герасимов

Консултант: Надежда Илиева

Продуцент: БНТ

С подкрепата на ООН и ЮНЕСКО, филмът е част от рубрика "Живи съкровища", посветена на български ценности със световно културно значение.


През декември, през т.нар. "мръсни дни" - между Коледа и Йорданов ден, в най-студеното и тъмно време на годината, мракът поражда страхове от чудовища, сенки и свръхестествени сили, които обикалят и дебнат човека, за да му напакостят. Това усещане създава специфична обредност, пресъздавана в ритуала "Сурва", чийто исторически корени са спорни и въпреки че изглежда езически, в него участват и свещеници. Идеята на традицията е избраници - с маски и костюми, да се преборят с вярванията и страховете на хората от злото, което може да им навреди.

В защита от лошите духове, се проявяват тези, от които се очаква продължение на рода, те трябва да се справят със злите сили и това са предимно младите хора. През деня се приготвят ястия - баници, сарми, каварма, погача, варива.

Костюмите и чановете се пазят от наследници на предишни участници в ритуала.

Уникалното е, че всеки сам изработва маската си, понякога в продължение на години, като с всяка следваща надгражда по нещо. И все повече млади хора са привлечени.

Кукерът не говори, не издава звуци. Кукерските маски се носят през целия ден на Сурва, не се свалят и никой не трябва да разбере кой се крие под тях, защото тогава ще бъде разпознат от силите, с които се бори и това ще има фатални последици за него.

Според местните хора традицията е на повече от 100 години. "Кукер" е условно название, наричани са различно - сурвакари, сурваскари, дервиши, сурати, според региона в България. Освен маскираните в ритуала участва и "човешка група" - сватбари, с булка и младоженец, които разиграват сватба и дори сексуален акт.

Има и стражар, лекар, съдия, т.е представители на важни дейности в обществото, като техните роли са важни за резултата. В кукерската игра маскираните се борят с въображаеми чудовища, а крайната цел е да предизвикат смях, защото смехът е най-силното оръжие на човека, с което той може да пребори страха, да унищожи това, което е фалшиво, което и без това е смешно и жалко.

Кукерите обновяват душата и света, правят го по-здрав и по-силен. Затова някои хора се обиждали, ако маскираните подминат техния двор - това се смятало за лош знак, т. е. злото няма да бъде изгонено от дома им.

Благодарение на усилията на историци и етнолози, ритуалът "Сурва" е включен в Списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.