Д-р Ангел Кунчев: Случаят в Русе е много неприятен, но не поставя под въпрос безопасността на кръвопреливането

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера в Русенския университет се проведе семинар, в който главният държавен здравен инспектор изнесе лекция на тема "Съвременни заплахи пред общественото здраве у нас". В същото време, според синоптиците, през следващата седмица не очаква студ, а това време е най-благоприятно за разпространение на грипа. Темата за смъртта на възрастен мъж в русенска болница след кръвопреливане също беше сред акцентите, които поставихме в разговора си с д-р Ангел Кунчев, епидемиолог, главен държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев коментира, че случаят със заразената кръв допълнително ще внесе недоверие в здравната система, което бездруго е факт. "Неприятен е случаят, тежък е, но все пак той е частен случай и по никакъв начин не поставя под въпрос безопасността нито на кръводаряването, нито на кръвопреливането, тъй като става въпрос за пропуск в информацията, която се събира." Той беше категоричен, че всички слабости, които са открити, трябва да бъдат отстранени. По отношение на конкретния случай той обясни още, че кръводарителят е дал информация, че е боледувал от малария, но защо това е пропуснато като факт, не е ясно. В България нямаме основание да изследваме дарената кръв за наличие на малария, защото тази болест не е характерна за страната ни. "Списъкът със заразните болести съдържа над 65 заболявания. Няма смисъл, няма начин да изследваме за всички тях. Изследва се тогава, когато има някакви показания за риск, както е било в случая", допълни той.

Глобализацията и възможността за много бърз пренос на различни заболявания е заплаха, защото в съвременния свят, където и по света да се появи огнище на някакво заболяване, то е в състояние за 8 часа да стигне до държави, които са на много хиляди километри с един полет. По отношение на бежанците, д-р Кунчев увери, че в центровете, в които се настаняват те в България, се прави всичко необходимо, за да няма разпространение на каквито и да било заболявания, тъй като надзорът е на много високо ниво, а хората, които са болни, се лекуват своевременно.

Вижте целия разговор във видеото.