Д-р Мирослав Ненков: "Ние нямаме капацитет да създаваме стратегия"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Чрез репортажа на Боряна Черганова за „Денят започва“ се запознахме с историята на сем. Моллови. Става дума за мъжа от Пазарджик, който отстъпи мястото си за трансплантация на болно дете. Самият той също се нуждае от животоспасяваща операция. Донор вече има – това е неговата съпруга.

„Медиите компенсират някаква недостатъчност. Не мога да отговоря до кога хората ще продължават да се лекуват чрез медиите. Този случай показва обаче, че имаме общество. Хората, които са помагали според своите възможности за събирането на тази сума, хората помагат за много такива казуси“, каза в студиото на „Денят започва“ анестезиологът д-р Мирослав Ненков.

„В коя област на нашето общество ние имаме национална стратегическа програма – в енергетиката ли, инфраструктурното строителство ли, здравеопазването ли – никъде. Ние нямаме капацитет да създаваме стратегия, нещо, което ще започнем да го правим днес и то ще стане готово след 20 години, след 30 години, защото всеки, който поеме някакъв пот, не само в системата на здравеопазването, счита себе си за първия, за нулевата година и започва със своите идеи – били те хубави или лоши. Няма отговор на този въпрос. Ние нямаме приоритети, ние не знаем за кой пациент държавата ще се грижи без да задава въпроси“, категоричен беше той.

„Не е въпросът да се наемат още 12 екипа, не е въпросът да се купят още 6 линейки, въпросът е генерално нашите ръководители да кажат – в системата на здравеопазването са ни приоритети децата, спешната помощ, бременните, сърдечно-съдовите заболявания, раковите заболявания. И впрягаме и финансов, и ментален ресурс в това да създадем такава система, че хората, пострадали по този начин, да получат възможно най-ефективна и най-бърза помощ“, продъли Ненков.