Хитрино след трагедията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До края на месец април ще започне строителството на типовите къщи, които Камарата на строителите предложиха на пострадалите жители на Хитрино. Проектите на новите домове са съгласувани с хората. Направени са и количествено-стойностните сметки. Вижте повече в репортажа на Здравка Русева и оператора Борис Колев.

Три месеца след трагичния инцидент Маргарита Жекова живее във фургон - точно срещу разрушената от взрива къща. Превърнала е малкото пространство в уютен дом.

Маргарита Жекова: "Малко трудно, но се свиква, все пак не си на друго място. Тесничко е, но в края на краищата си приютен."

Тя вече знае как ще изглежда новата й къща, в която ще подрежда отново живота си. Доволна е, че ще продължи, не е загубила оптимистичния си дух.

Маргарита Жекова: "Аз, доколкото знам, на калкан ще бъдат, дано да бъдат същите, които показват."

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: "Проектите са показани на хората. Те ги приемат като квадратура и фасада и се надявам в рамките на месец и половина, това като дейност, строителството на къщи от страна на строителната камара да започне."

В началото на април ще започне изграждането на първите 6 от 11 напълно разрушени къщи в Хитрино. Строителството ще се извършва безвъзмездно от фирми, които членуват в Камарата на строителите в България. Всеки от проектите е на стойност между 120 000 и 140 000 лв. Преди броени дни приключи обследването на 47 засегнати жилищни сгради, което също е изцяло финансирано от Камарата.

Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България: "Проектите са на ход, голяма част от тях са готови и на базата на тях са направени количествено-стойностните сметки, разбира се. Те ще отговарят максимално на нуждите на хората и ще се доближават до това, което са имали преди това."

Зимните месеци за общинската администрация в Хитрино бяха трудни, но сега са доволни, че са  подготвили голяма част от проектите за ремонта на разрушената инфраструктура.

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: "Понеже са много проектите и излизат проблеми - документни, с преминавания, с отчуждавания, със собствености. Не можахме да успеем с някои проекти. Поискахме удължение на приема, което стана."

Пролетта ще бъде строителна в Хитрино. До две седмици ще започнат и частичните ремонти на по-леко засегнатите от взрива къщи.