Сметката, която не искаш да платиш

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес започва кампанията срещу шофиране в нетрезво състояние.

Българската асоциация на пострадали при катастрофи и Лигата на Отговорните заведения стартират инициатива, целяща да насочи общественото внимание към факта, че шофирането след употреба на алкохол или друго упойващо вещество все още е сериозен проблем на пътната безопасност в България. В студиото на "Денят започва" разговаряхме с Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той посочи, че акцията е започнала в пилотен проект, като клиенти в няколко от най-посещаваните заведения в София получили "касови бележки" на стойност 15 674 лв. Наподобяващите касови бележки печатни материали показват подробно каква би могла да е цената, която трябва да плати шофьор при евентуална катастрофа, възникнала в резултат на шофиране в нетрезво състояние.

В стряскащата сметка са включени разноските за щети по автомобила, увреждане на пътна инфраструктура, престой в болница и лечение, рехабилитация, глоба от КАТ и съдебни разноски. Сумите са изчислени от експертен екип, за да бъдат възможно най-близки до реалността.

Кампанията цели да напомни на шофьорите, че изборът е в техни ръце, за високата цена, която струва грешно взетото решение и че алтернатива на шофирането след употреба на алкохол винаги има.

Вижте целия разговор във видеото.