Д-р Николай Михайлов: Има отчаяна младежка субкултура на реванш по радикален начин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-лошото още не се е случило, всичко може да се случи, защото въображението няма граници в тази зла посока, каза в "Денят започва с Георги Любенов" психиатърът и аналитик д-р Николай Михайлов в коментара си за терористичните атаки в Ница и във влак в Германия и на стрелбата в Мюнхен, при която 18-годишен младеж уби 9 души, след което се самоуби. В такива кризи трябва да се пази равновесие на духа и да се прави това, което императивно трябва да се върши, посъветва той.

Според него "има една много зла мода на насилие в момента, има субкултура на опостушителството, на убийствата, които имат някакъв театрален, особен, спектакуларен, зрелищен почерк". Това е някакъв своеобразен адски спорт, отчаяна младежка субкултура, основно свързана с емигрантски присъствия и тези хора, които търсят реванш по радикален начин, като взривяват света и себе си в него, каза д-р Михайлов и добави, че това е "идеологизирана некрофилия" и ново отношение към смъртта - "ако приемеш смъртта и я превърнеш в свое преимущество, си просто непобедим".

Анализаторът подчерта, че "има процес на прогресивна радикализация на общности в Европа" и не се знае дали има система, която да се справи с проблема, защото "институциите на Европа в правоохранителната сфера имат много ограничен ресурс да се справят... , защото не могат да проследяват интимния свят на вътре в себе си радикализиращ се човек".

За него опитът за преврат в Турция е сблъсък на двете части на държавата - либералната или модерната кемалистка и ислямската, която никога не е губила своя "османски романтизъм". "В тази утопия на силовата реставрация" на Ердоган "има един много голям, непреодолим от него дефект - той не знае, че американизмът е съдба на света", коментира д-р Николай Михайлов и прогнозира, че Турция предстои да живее в "параноя и голям страх".

На въпрос какъв трябва да е профилът на бъдещия български президент психиатърът беше категоричен: "Трябва по никакъв начин да не прилича на Плевнелиев - нека го кажа директно. С други думи - не трябва да суфлира това, което хора около него с идея за евроатлантическа кариера му поднасят. Той трябва да има собствена воля, собствен ум и собствен контакт с реалността."