Проф. Тодор Танев: Има реформа, трябва да ѝ помагаме

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предстоящият 15 септември ще бъде не малко реформиран, защото законът, който ще влезе в сила следващия месец, ще бъде голяма крачка напред. Той индивидуализира усилията на директорите, учителите, на училищата като институции и дава възможност те да извлекат всичко най-добро от учениците. Това каза бившият образователен министър и настоящ премиерски съветник проф. Тодор Танев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Според него формулата "парите следват ученика" не води до качествено образование. За промяната най-подготвени са Министерството и регионалните инспекторати, до голяма степен са подготвени и учителите, каза проф. Танев и призова: "Трябва да бъдем малко по-спокойни. Така или иначе има реформа, поне да ѝ помагаме, защото ако прекаляваме с нашите опасения, ще объркаме нещата."

Той беше категоричен, че висшето образование е "костелив орех", то е "твърде феодализирано" и последно ще се реформира. Няколко души, които ръководят висши учебни заведения, "искат да изтръгват колкото се може повече деца от средното училище и да ги слагат във висшето" и за тях "това е теч - тези деца, които отидат средното и отидат да работят". И може би те няма и да се върнат във ВУЗ-овете, обясни проф. Танев и заяви: "Това Министерството трябва по някакъв начин да го удържи."