Елена Поптодорова: Нужна е реалистична оценка накъде върви България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нужно е да направим реалистична оценка на драматичната промяна, която настъпи за кратко - за година-две, в които се разви съвсем различна и неочаквана ситуация. Ние правихме планове за светло и планирано бъдеще, за очаквани проблеми и резултати и всичко това изведнъж избухна във въздуха, призна в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Според нея не бива да влизаме в спиралата "САЩ - Русия" или "Запад - Русия" в търсене на виновника, защото "от нея излизане няма". Затова моето разбиране е, че ние трябва да спрем за миг и да съберем най-добрия ум на нацията, за да "изскочим от центробежното блато", за да можем да оценим накъде върви България и как трябва да се ситуира, каза тя.

Поптодорова подчерта, че вече не сме "новодошли" в ЕС и НАТО и това означава не само дивиденти, а и повече отговорности. Спъваме се по пътя на посрещането на тези отговорности, подчерта дипломатът.

Предвид бурните събития в южната ни съседка, тя обърна внимание, че отношенията между САЩ и Турция се характеризират с "едно безкрайно внимание, безкрайна предпазливост за непресичане на някаква линия, някаква черта, отвъд която вече тези отношения могат да бъдат официално изострени". Причината за това е географската близост на Турция до регион, в който САЩ имат интереси. Според нея и "Турция също не би се лишила така лесно и бързо от съюзничеството си със САЩ".

Според Елена Поптодорова за нас е от изключително значение да има "предсказуемост на движението по границата" с южната ни съседка и "да имаме нормално партньорство в рамките на НАТО", още повече че значението на Алианса е нараснало значително в днешните условия.

Какво каза още бившият ни посланик в САЩ по актуалните въпроси на световната политика вижте във видеото.