Д-р Петров: Притеснява ме неспособността на проф. Плочев да навлезе в материята

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Според мен други хора диктуват какво се случва в НЗОК, други хора кадруват, пишат разни неща, пробутват ги на управителя, той го подписва. Подуправителят пречи на това. Всички материали на специализираната администрация, най-вече болнични бюджети и лекарства, минават през мен и аз виждам какво става. Може би това е причината, каза още д-р Петров.

По думите му тревожно е случващото се с лекарствата и националния рамков договор.

Има обективни обстоятелства, които не могат да бъдат пренебрегнати. Новите лекарства удължават живота, но те удължават и терапията. Това оскъпява лечението, но това е целта - да се спаси болния, да му се удължи живота. Нека сме наясно, че с тези лекарства разходите ще продължат да растат, предупреди той.

За бившият подуправител на Здравната каса проблем има с контрола. Според него е важно да се взимат мерки, които да премахнат предпоставките за преразходите на болниците и на лекарства.

Мисля, че там стратегически малко се бърка. Проблемите при лекарствата са начина, по който те се изписват, подчерта д-р Петров.

Мораториумът е чисто административна мярка и хората, които я лансираха, трябва да излязат с имената си и да не мълчат. Притеснителен е и начинът, по който е въведен, продължи той.

Кой ли не се изказа за мораториума, а от Здравната каса никой не взима отношение. Там има управител, има председател на Надзорния съвет, има Лекарствена дирекция. Това беше направено още преди да бъде сменен проф. Петров, когато се подготвяше бюджета. Идеята за мораториума е на д-р Галя Кондева - шеф на дирекция "Лекарства" в Здравната каса, Жени Начева, която беше съветник на Кирил Ананиев като председател на Надзорния съвет и в момента зам.-министър на здравеопазването, и самия Камен Плочев, които подписва всички тези неща и ги внася в Надзорния съвет. Тези хора сега мълчат, а други защитават тезата. Когато този бюджет отиде в парламента, вече имаше нов министър. Знам, че голяма част от депутати не бяха склонни да гласуват мораториума, но щеше да излезе, че бламират току-що поставен министър. Искрено се надявам, че министър Ананиев също е бил подведен по този въпрос, обясни Димитър Петров.