Конгресният център готов да посрещне европейския елит

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

45 милиона лева и една година тежък ремонт. Днес НДК е много по-приветлив, отколкото го познаваме. Всички осветителни тела са почистени, настилките - подменени, а стенописите и дърворезбите - реставрирани. Системата за сигурност е най-ново поколение.

Стъклените врати в централното фоайе ще отделят гостите за европредседателството от публиката в зала 1. Заради съображения за сигурност те ще се отварят с карти със специален чип.

А - 6 е входът, през който ще влизат делегациите на най-високо ниво. Ще ги посреща лъв, който е копие на тези пред Съдебната палата. Зала 7 и зала 8 са местата за работните заседания, а зала 9 е предвидена за неформални срещи. Пресцентърът ще бъде оборудван с 260 работни места, 5 телевизионни и 8 радиокабини. Ще има и още едно помещение за работа след пресконференциите. Най-голямо впечатление обаче прави зала 3.

„Залата наистина е уникална, защото е оборудвана с най-модерно високотехнологично оборудване както от гледна точка на осветление, звук, светлина“, каза Лиляна Павлова и посочи и ремонтираните кабини, които да отговарят на всички изисквания на стандартите на ГД „Преводи“ на ЕК.

По време на обиколката министърът на културата заяви, че е доволен от ремонта и коментира общественото недоволство, свързано с него.

"Ако бяхме затворили НДК, сега щяхме да ви доведем и да нямаше нито разлепено, нито някъде каквото и да е. Щяхме да сме направили всичко - проби и проверки, течове", каза министърът на културата.

БНТ ще ви направи свидетели на събитията, свързани с българското председателство. Първият форум на най-високо ниво ще се проведе на 11 и 12 януари.