Неонатологичното отделение във Велико Търново с помощ от Българската Коледа

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единственото отделение по неонатология за Великотърновска област се намира в родилното отделение на многопрофилната болница. Годишно в него се лекуват над 200 бебета от десетте общини на областта.
Благодарение на кампанията „Българската Коледа “ от тази година в отделението вече работи нов монитор от последно поколение, който проследява жизнените функции на бебетата докато са в кузвьози.

През март тази година Виржиния Енева станала майка на момиченце, което обаче се родило преждевременно и се наложило да остане в кувьоз близо два месеца. Тя е категорична, че освен на професионализма на лекарите, днес дъщеря й е живо и здраво дете благодарение на хилядите дарители на кампанията Българската Коледа.

Виржиния Енева:"Разбрахме, че има дарен монитор и благодарение на него ще има още спасени дечица. Всяка година се раждат все повече недоносени деца и благодарение на тези доктори и тази кампания се спасява техният живот!"

Д-р Кина Николова разказва, че през последните десет години чрез благородната инициатива многократно е помагано на неонатологията във Велико Търново. В отделението сега има нови кувьози, апарат за слухов скрининг, а след кампанията през 2016 там вече работи и нов монитор, който проследява състоянието на най-малките.

Д-р Кина Николова – началник на Неонатология МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново: "Този монитор може да отчита сърдечна честота, дишане, сатурация, кислорода и можем да измерване кръвно налягане на бебенцата. За да следваме световните тенденции за отглеждане на най-малките новородени, ние все повече ще имаме нужда от нова съвременна апаратура! Благодарим на Българската Коледа, благодарим на всички дарители и се надяваме, че те ще бъдат все повече!“

Неонатолозите вярват, че и тази година хиляди българи ще отворят сърцата си, за да има повече здрави и щастливи български деца.