Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрия са срамно малко

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Хората с психични проблеми имат изключително много проблеми. Ние даже не подозираме колко много проблеми имат те. Неглижирането им, неглижирането на трудностите, които срещат, води до това, че се случват инциденти. Големият проблем с психично болните в България е, че не се изгради мрежа за тяхното обгрижване и адекватно рехабилитиране в извънболнична среда, подчерта д-р Гълъбова.

Според нея пациентите "получават най-качествено медикаментозно лечение, което го има в света в момента".

Големият проблем е, че те не получават другата грижа, която е от изключителна важност за тях, за семействата им и за всички нас като общество, отбеляза тя.

По думите ѝ липсва информация, липсват "истински числа", които да покажат състоянието на психиатричната помощ.

Самата информация няма да ни помогне да лекуваме, ще ни помогне да планираме адекватно здравни разходи адекватно, коментира д-р Гълъбова.

Тя уточни, че клинични пътеки в психиатрия няма.

Мисля, че ние сме единствената специалност, която няма високоспециализирани дейности в амбулатория. Психиатричните клиники у нас се финансират само от бюджета през Министерство на здравеопазването и една част през общинските бюджети. Всичко идва от държания бюджет, добави директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад