Пътят на България към еврозоната - интервю с еврокомисаря Валдис Домбровскис

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ: Господин Домбровскис, еврогрупата одобри стратегията на България за присъединяване към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Какви са следващите стъпки, които страната ни трябва да предприеме?

Валдис Домбровскис - еврокомисар по въпросите на еврото: Да наистина, миналата седмица еврогрупата одобри българската стратегия за присъединяване към Механизма на обменните курсове или така наречената чакалня на еврозоната и за присъединяване към банковия съюз. И за да стане това, България е поела редица от предварителни ангажименти, свързани със стабилизацията на финансовия сектор, но и с по-широк спектър от теми като политики срещу прането на пари и укрепване на институциите. Сега е много важно България да изпълни тези предварителни ангажименти. По отношение на конкретните стъпки - следващата е формално искане за встъпване в тясно сътрудничество с Централната европейска банка за участие в Единния надзорен механизъм, което пък е стъпка към присъединяването към банковия съюз. Доколкото разбирам, е въпрос няколко дни българските власти да подадат това искане.

БНТ: Каква е ролята на Европейската централна банка и на Еврокомисията в този процес?

Валдис Домбровскис: Както беше отразено и в изявлението на еврогрупата, Европейската централна банка и Европейската комисия ще следят за изпълнението на предварителните ангажименти - всяка в своята област на компетенции. Що се отнася до надзора на финансовия сектор, приоритетно това е в компетенциите на ЕЦБ, а що се отнася до по-широките мерки, като политиките срещу прането на пари, това е в компетенциите на Европейската комисия.

БНТ: Може ли наличието на механизма за сътрудничество и проверка и корупцията да се окажат пречка по пътя към еврото?

Валдис Домбровскис - еврокомисар по въпросите на еврото: Нито в изявлението на еврогрупата, нито в българските предварителни ангажименти не се споменава, че България трябва да поема допълнителни антикорупционни ангажименти. Това, което ние подчертахме е, че ЕК ще продължи да наблюдава борбата с корупцията през Механизма за сътрудничество и проверка, така че всичко е в рамките на установените вече процедури.

БНТ: ЕК обеща помощ на България по пътя към чакалнята на еврозоната. В какво точно ще се изразява тази помощ?

Валдис Домбровскис: ЕК разполага с инструменти в рамките на политиката за задълбочаване на икономическия и паричен съюз. Идеята е да се предлага техническа и в някаква степен финансова помощ в осъществяването на необходимите реформи по пътя към еврозоната. Този инструмент е резервиран за страните, които правят съществени стъпки в посока на присъединяване към еврозоната и България е на преден план в това отношение.

БНТ: Казахте че до една година България може да е готова за чакалнята. Оптимист ли сте, че ще станем член в рамките на мандата на тази Европейска комисия?

Валдис Домбровскис: Мисля, че цялата работа може да бъде свършена за една година. Юли 2019 е реалистичен срок, но разбира се има два съществени елемента - първият е оценката на българската банкова система и вторият, както казах в началото, изпълнението на предварителните ангажименти, които България пое.

БНТ: Много хора в България се притесняват, че въвеждането на еврото ще доведе до поскъпване на живота като цяло, до поскъпване на банковите кредити. Как ще отговорите на техните страхове?

Валдис Домбровскис: Първо трябва да се отбележи, че българският лев от няколко години е обвързан с еврото. От тази гледна точка няма да има съществена промяна в двете лихви - по отношение на банковите кредити и лихвите по суверенните дългове. Всъщност те дори може да намалят. Що се отнася до инфлация, нашият опит показва, че влиянието върху инфлацията при въвеждане на еврото е много ограничено. Освен това имаме добре работещ механизъм как да намалим потенциалните заплахи, да бъдем сигурни, че някой няма да използва въвеждането на еврото като извинение за увеличаване на цените. И в това отношение Европейската комисия е готова за помага на България, да споделя ноу хау и добри практики от държави, които вече са се присъединили към еврозоната.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад