Отличиха най-добрите спешни медици в България

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 1994 година специалността "Спешна медицина" е въведена официално в Европа. България е сред първите пет страни, които започват да обучават лекари още същата година. Днес животът ни е немислим без спешните медици. Често имат минути, дори секунди да вземат важни решения и от това зависи човешки живот. Когато е най-трудно, те са там.

Доктор Валентин Вълчев е посветил 18 години на спешната медицина. За него тя е не само призвание. Нарича я голямата си любов заради удовлетворението, което му носи.

Д-р Валентин Вълчев, МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Ямбол: Когато поднесеш новината на близките в чакалнята, че пациентът е стабилизиран и е жив, онова благодарското в техните очи е нещото, което ми дава стимул да вървя напред.

В годините, когато е работил на терен, и сега в шоквата зала на ямболската болница "Свети Пантелеймон" доктор Вълчев е срещал стотици пациенти. Срещал е и агресията, но никога не е и помислял да се откаже от професията, дори, когато не може да помогне, въпреки усилията.

Д-р Валентин Вълчев, МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Ямбол: В личен план най-тежко е, когато има смъртен случай на малко дете. В моята практика съм имал 4-5 такива. Това е нещо, което много трудно се преживява.

В момента в България има 1400 спешни медици. Специалността не е сред най-привлекателните за младите лекари и липсата им е най-осезаема в по-малките градове.

Д-р Валентин Вълчев, МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Ямбол: Не говорим за пари. Говорим за условия за работа, говорим за модерни шокови зали, за модерна апаратура. Това нещо трябва да бъде държавна политика, както е в нормалния свят. Спешната помощ и спешната медицина е държавна политика и ангажимент.

Преди три години професор Стоян Миланов се зае с нелеката задача да създаде медицински стандарт по спешна медицина. И въпреки трудностите и критиките успя.

Проф. Стоян Миланов, национален консултант по спешна медицина: Цялата логистика и новият стандарт по спешна медицина го писах, поставяйки се на мястото на пациента. Наистина аз съм лекар и може би предадох колегите, но сметнах, че това е необходимо, за да се получи един документ, в който да бъде описано това, което правим, и после да правим това, което сме написали.

И за това си постижение беше отличен с грамота, но за него по-важното е, че признанието идва от самите пациенти.

Проф. Стоян Миланов, национален консултант по спешна медицина: Гордея се с това, което съм направил. Не мога да кажа, че е нещо излишно или пък прекалено натоварващо. Просто това са нуждите на пациента.

В категорията "Спешен лекар с принос в донорството и трансплантациите" беше отличен професор Вилиян Платикнов от Варненската университетска болница "Света Марина".

Проф. Вилиян Платикнов, МБАЛ "Света Марина" - Варна: Всъщност виждаш, че това, което си учил, работил, хвърлял нерви, време, отделял си от семейството, в крайна сметка си струва. И винаги един подпомогнат, спасен човешки живот или недопускане на увреждане всъщност няма цена. Няма цена просто.

Церемонията по награждаването завърши с аплодисменти и благодарност към всички спешни медици, които са на работните си места.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад