Висок бордюр пречи на хората с увреждания да ползват нов надлез във Варна

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Михаил Иванов е на 45 години. Живее във варненския квартал "Аспарухово" и е обездвижен. Акумулаторната количка е единственият начин да се придвижва из града. Мъжът иска да използва новия пешеходен надлез в квартала. Достъпът до него обаче е отрязан заради непреодолимата височина на бордюра.

Михаил Иванов: Проблемът е, че преди ремонта точно тук на това място имаше естакада, но от месец февруари, от както започна ремонтът, надявайки се, че това ще бъде възстановено, но не. Онзи ден идвам тук на място - няма естакада.

От общината във Варна обясниха, че бордюрът е по-висок, за да се спазят наредбите.

Тихомир Тимов, отдел "Общинска инфраструктура", Община Варна: Достъпната среда е съгласно наредбата за изграждане на такъв вид среда. Тя се изгражда единствено около пешеходни пътеки. Поради тази причина няма и такъв вид качване и слизане съответно към уличното платно.

За да стигне до асансьорите на надлеза, Иванов трябва да се качи на тротоара от предната спирка, на 300 метра отстояние. Преминаването по тротоара е истинско изпитание за хората в колички - плочките са хлътнали на места, а настилката е неравна.

Михаил Иванов: На няколко пъти щях да падна с количката през бордюра и да полетя в градинките.
Тихомир Тимов, отдел "Общинска инфраструктура", Община Варна: Ще бъдат подменени и тротоарите. Предполагам, че поради тази причина човекът се движи по платното за движение, тъй като тротоарите по другите участъци не са в добро състояние. Те ще бъдат подменени и тогава той ще може по-безопасно да се движи по самите тротоари.

Новият пешеходен надлез е на едно от най-натоварените кръстовища. Иванов сподели, че му е трудно да преминава през този участък заради интензивния трафик. Неговото желание е да пресича безопасно през надлеза, когато му се наложи да отиде до районното кметство или до намиращия се наблизо парк.

Михаил Иванов: Просто изпълнителите, които са вършили това нещо, не са отчели, че имаме каквито и да е нужди.

45-годишният мъж предлага и решение.

Михаил Иванов: Да се направи една естакада, за да имаме достъп до асансьорите и съответно до спирката, която води до града и обратно.

От общината във Варна се ангажираха да изградят подход за хора в инвалидни колички на около 50 метра от асансьора. Тази идея е включена в проекта за ремонт на бул. "Народни будители".

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад