Да се предпазим от грип и хепатит "А" - д-р Ангел Кунчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доктор Кунчев отбеляза, че хепатит А е заболяване със силно изразена сезонност - след месец август, когато учениците се събират в клас. По отношение на профилактиката водещото е личната хигиена. Важна е и обществената хигиена доколкото този вирус е много издържлив във външна среда - дори, ако е попаднал в отпадни води на улицата и замръзвал през зимата, той продължава да бъде активен на пролет.

"Специално при хепатит А, за разлика от другите видове хепатит - В и С, предаването е по чисто контактно-битов път. Значи вие трябва да погълнете вируса и то голямо количество от него, за да възникне заболяване, а това става основно със замърсени ръце, храна, можем да го внесен от улицата... особено в квартали, които са с по-ниски комунално-битови условия, където има изтичане на фекални води по улиците..."

До края на миналата седмица в София случаите са били 108, но са съсредоточени основно в квартал "Факултета", поясни д-р Кунчев.

Що се отнася до наличието на ваксина срещу хепатит А, има осигурени 600 дози, но те засега се насочват преди всичко към контактните, за да се пресече разпространението. Д-р Кунчев уточни, че ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, а е въпрос на личен избор. Лекарят успокои, че този брой случаи на заразени не е голям за 2-милионната столица.

За грипа и имунизациите против грип вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад