Избор на оръжие - как ще бъдат избрани новите изтребители?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Процедурата е ясно разписана в проекта за инвестиционен разход. Бяха изпратени искания за оферти, получиха се отговорите. Сега работи междуведомствена работна група, която ще въвежда данните, за да направи добра, точна военна експертиза за оперативните възможности и оперативната ефективност на предложените варианти. След което ще има политико-военна направляваща група, която ще проведе необходимите разговори за оптимизиране на офертите, ще бъде представено това решение в Министерски съвет.

Министерски съвет ще вземе решение и ще оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на договор. Това, което мечтаем дълги години, има възможност да стане факт до края на годината, а може би и в началото на следващата. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.

Има възможност за удължаване на сроковете относно решението за изтребителите, коментира ген. Попов. Той подчерта, че приоритет е да се вземат правилните решения за бойните самолети, с които да се преодолее техническата и технологична изостаналост, от която страдаме.

По думите му страната ни е в „голяма технологична пропаст“, що се отнася до бойната ни авиация.

„Стигнахме до един етап, в който вече има сериозен оптимизъм и сериозни надежди, че в края на краищата тази технологическа пропаст ще бъде преодоляна. Четирите варианта са предложени, сега е важно оптимизирането на пакета понеже една бойна машина сама по себе си нищо не представлява“, обясни Попов. Той добави, че сега ще има сериозни разговори по конкретните оферти, защото много детайли трябва да се изяснят.

Попов уточни, че се очаква в началото на 2019 г. да бъде ратифициран от парламента договорът за изтребителите.

„Средата за сигурност се промени. Много по-динамична и противоречива е. Нестабилен е светът, трябва да сме готови, за да можем евентуално да реагираме. От ратификацията до постигане на пълните оперативни способности са необходими 6-7 години. Затова трябва да можем да предвидим бъдещите процеси“, каза още председателят на комисията по отбрана в НС.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад