Лондон се надява на споразумение с ЕС още през есента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Суела Браверман: "Беше истинско удоволствие да посетя България. Благодаря на заместник-министъра на отбраната Запрянов, вътрешния министър Маринов и външния министър Захариева за топлия прием. Срещнах се с тях, за да подчертая силните връзки в сферата на сигурността, които имаме с България. Сътрудничим си в широк спектър от сфери - правоохранителните органи, предотвратяване на престъпления и това може да продължи и след Брекзит. Разговаряхме и за правата на хилядите британски граждани, които живеят в България, за да се уверим, че и българското правителство споделя нашия ангажимент за реципрочност на правата на гражданите. Доволна съм, че имахме наистина продуктивни разговори с българското правителство, което ще успокои британските граждани в страната ви за преминаването през процеса на напускане“.

Споменахте сътрудничеството в сферата на сигурността. Може ли да възникнат трудности или нови рискове в тази област след Брекзит, ако Великобритания вече няма достъп до общите европейски бази данни, до Шенгенската информационна система, например...

Суела Браверман: "От разговорите ми със заместник - министъра на отбраната стана ясно, че България дълбоко цени партньорството с Обединеното кралство в предотвратяването на престъпления и сигурността. Както и при срещата с министър Маринов. Работихме с българските правоохранителни органи в операция "Халифакс", например - за предотвратяване на трафик на хора, също в борбата с фалшивите монети. Това е много важно за гарантирането на сигурността на нашите граждани. Ценим нашето партньорство с България и ЕС в сферата на сигурността, вярваме, че имаме какво да им дадем и искаме да продължим да работим с нашите европейски партньори за безопасността на нашите граждани срещу сериозните заплахи, пред които заедно сме изправени“.

Една много важна тема, която и вие споменахте... много британци живеят в България и много българи работят и учат във Великобритания. Какво ще се промени в техния живот заради Брекзит?

Суела Браверман: "Убедена съм, че ще постигнем добра сделка с Европейския съюз и европейските граждани, които в момента живеят в Обединеното кралство, сред тях и 120 000 българи, които живеят и учат там и имат семейства, ще могат да останат и да живеят, както досега. Имаме добър напредък с въвеждането на програмата за постоянен статут за тези хора, тя им осигурява достъп до здравеопазване, образование, социални помощи, жилища и други видове подкрепа, защита в съда. Много се гордеем с пакета от права, който подготвихме за европейските граждани, включително и български граждани във Великобритания. Затова призоваваме и насърчаваме България да се отнесе по подобен начин към британците, живеещи тук“.

Но да си представим, че една майка иска нейното дете да учи във Великобритания след 2020 година. Какво ще е различното тогава за желаещите да учат в страната Ви?

Суела Браверман: "Знаем, че много млади хора в България предпочитат да учат в британски университети, защото придобиват страхотни знания и получават отлично образование. За тях това е великолепно преживяване. Ние много ценим това желание да идват в британските университети. До края на 2020 година, ако успеем да постигнем добро споразумение с ЕС, те ще могат да идват да учат както досега. А след 2020 година работим по бъдещото партньорство и искаме партньорство с ЕС, което да позволи на хората да идват да учат в нашите университети, както и обратното. Надяваме се да се споразумеем за това с Европейския съюз“.

Какво ще се случи, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение. Има прогнози, че ще възникне хаос по границите, че ще има недостиг на храни и медикаменти... Вероятен ли е подобен сценарий?

Суела Браверман: "Британското правителство е уверено, че ще успеем да постигнем добро споразумение с Европейския съюз много скоро, още през есента. Споразумение, което гарантира права, отваря възможност за близко партньорство с Европейския съюз, но в същото време зачита резултатите от нашия исторически референдум. Но, разбира се, винаги съществува възможност да няма споразумение. Едно отговорно правителство трябва да се подготви за този вариант. Ето защо предприемаме отговорни стъпки да подготвим хората във Великобритания, бизнеса, пътуващите между Великобритания и страните - членки за това какво би трябвало да направят, за да се подготвят за потенциално съществуващата възможност да няма споразумение. Това не е нещо, което искаме, но все пак е възможно. Правим го, защото и Европейската комисия също дава доста препоръки за това какво да се предприеме в случай, че няма споразумение. Това е отговорно поведение - да се подготвим за подобна възможност, но, разбира се, не искаме това да се случи и не мислим, че ще се случи“.

Преговорите текат много трудно или поне такова е впечатлението. Границата с Ирландия ли е ключът към всичко, това ли е най-трудният въпрос?

Суела Браверман: "Преговорите са предизвикателство, това е неоспоримо. Но ние напреднахме доста, договорихме с ЕС около 85% от споразумението за напускане - въпроси като правата на гражданите, преходния период, финансовото споразумение. Това са трудни въпроси, но успяхме да се договорим по тях. Сега се опитваме да договорим подробностите за позицията на Северна Ирландия. Нашето виждане е да няма твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, защото Северна Ирландия е часто от Обединеното кралство. Това е ангажиментът, който пое нашето правителство, надяваме се да срещнем разбиране от Европейския съюз“.

Има ли вероятност да бъде проведен втори референдум за членството в ЕС?

Суела Браверман: "Не. Проведохме референдум - той беше исторически, нещо, което се случва веднъж на поколение. Хората чакаха 40 години, за да гласуват на този референдум. Милиони участваха, защото вярваха в него. Това правителство и този премиер са решени да следват резултата, без връщане назад, без промяна на резултата, без обръщане, без втори референдум“.

Каква ще бъде Великобритания след Брекзит, как си представяте живота тогава?

Суела Браверман: "Аз съм голям оптимист за Великобритания след Брекзит. Гласувах за напускане, не защото не харесвам Европа, обичам много европейски страни, своите европейски приятели и роднини. Но вярвам, че Великобритания има големи възможности извън съюза, шанс да изгради добро приятелство с ЕС, като близки партньори, съюзници в сигурността и външната политика, търговията. Няма причина Брекзит да ни накара да разрушим тези ценни отношения между нас“.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад