Енергийните напитки - полза или вреда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Донка Байкова каза, че все още няма точно научно определение на енергийните напитки. Но това са тонизиращи, ободряващи напитки, за рекреация след мускулно и умствено изтощение. Очаква се те да бъдат и висококалорийни, но това не е същността им, смята тя. Често те се оказват с висок интензитет като стимулиращи напитки и оттук идват рисковете. Проф. Байкова припомни случай във Франция, където преди няколко години спортист е починал след като е изпил 4 кена с енергийна напитка.

По отношение на психологията на децата - потребители на енергийни напитки д-р Младен Владимиров очерта типовете младежи, които ги употребяват. Едните са тези, които искат да готини и подражателно разнасят кенчетата с енергийните напитки, вторите са тези, които спортуват активно и през сайтовете или във фитнес залите взимат напитка, за да имат повече сила, да са по-яки и да се възстановяват бързо. Третата група са тези, които не са си доспали и бързият кофеин ще ги вдигне, млади хора, геймъри, които нощем играят... При тях това поведение е много опасно, тъй като нашият сън действа като антивирусна система - изчиства ни тялото от цялото емоционално, психологическо напрежение през деня.

"Когато аз не съм спал, защото съм играл и съм превъзбудил нервната система с бързи действия, с ярка картина, фазите на сън и бодърстване липсват и на другия ден вкарам и този стимулант с многото захар и с многото кофеин, това има негативна синергия, която може да доведе до агресия, до проблеми с вниманието, до буйстване, до редица негативни поведенски прояви."Д-р Владимиров смята, ч

е в конкретния случай с момчетата в прединфарктно състояние, които са погълнали 2 литра напитка, вероятно става дума за показания, подражателския тип.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад