Даниел Вълчев: Двойните стандарти са характерни за посткомунистическите общества

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Логиката на наказанията в едно общество, даже и извън наказателното право, е да се въздейства върху онзи, който има неправомерно поведение, така че той да не извършва това повторно, да има чувство за възмездие у обществото и съответно да има предупредително въздействие върху останалите членове на обществото. При нас нещата много се промениха. Причината за това е, че последните няколко легислатури по един и същи начин се поддават на обществен натиск, което по принцип е правилно в демокрацията, но за съжаление бъркат в Наказателния кодекс по начин, който за мен е недопустим”.

Като пример Вълчев даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател.

Той обясни, че в българското общество има чувство, че корупцията е безнаказана и е навсякъде. Същевременно статистически в България има около стотина присъди по корупционни престъпления, при това за по-дребни случаи.

„В България има едно разбиране, че колкото повече се ожесточава наказателната репресия, толкова престъпността намалява. Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността”, заяви Вълчев.

За съжаление в българското общество по принцип има двоен аршин. Не е само в съдебната система. Какво е положението в образованието. Нима хората имат равен достъп до образование. Зависи детето от какво семейство е. Същото е положението и в здравеопазването. Равен достъп ли имаме до здравеопазване? Двойните стандарти са много характерни за посткомунистическите общества, обясни още Вълчев.

Още гледайте във видеото.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад