Дарение за социална кухня към варненския храм "Свети Николай Чудотворец"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди седем години енориашите от храма „Свети Николай Чудотворец“ решават всяка събота да приготвят топъл обяд за нуждаещите се. Започват с лични дарения и доброволен труд. Сами пазаруват и готвят храната. За тези седем години са имали много трудности, но въпреки това са успявали всяка събота да приготвят храна. Тук посрещат нуждаещите се с добра дума и с човешко отношение, затова и хората са благодарни.

Отец Василий Шаган, храм „Свети Николай Чудотворец“-Варна: Постепенно те така свикнаха, че има отношение към тях, че започнаха да проявяват благодарност... Някои от тях се включват да почистват двора заедно с доброволците. Доброволците готвят храната, а те почистват целия двор. - Тоест едното добро дело повлича друго добро дело? - Да, заразно е това дело.

Всеки доброволец има своя мотив да идва тук всяка събота.

Донка Вълкова, готвач: Защото съм обещала пред Бога, че ще идвам да работя, тъй като съм благодарна на Господ, че ми дава здраве на мен и на семейството ми. Нямам думи, с които да изразя колко ми е приятно, колко ми е хубаво.“
Шеф Анатоли Колев има богат опит зад гърба си в едни от най-елитните ресторанти в Англия. Печелил е призови места в повечето престижни кулинарни сътезания, но избира да живее и работи във Варна. И в навечерието на Коледните празници решава да подкрепи социалната кухня в храма с една-единствена цел.
Шеф Анатоли Колев: Да обърнем внимание на старите хора. Те имат наистина крещяща нужда от помощ.

На 15 декември всеки, който се запише за участие ще има възможността сам да приготви истинска италианска пица. На открито, пред Фестивалния и конгресен център във Варна, като част от инициативата „Улицата на готвачите“.

Венци Узунов, „Улицата на готвачите“: Решихме да експериментираме и да изкараме варненци в този студен, зимен, ветровит месец извън къщите им, но съм сигурен, че ще ги спечелим с вкусната храна и с коледното настроение, което ще им предложим.
Шеф Анатоли Колев: Идеята е да се забавляваме. Това е най-важното все пак е Коледа. Първо ще покажа как се прави, после със самите треньори ще дадем възможност на всеки да си направи неговата пица и да си я хапне след това.

Записването става в страницата във Фейсбук на „Улицата на готвачите“. За първите 50 души има готварски престилки, а иначе всички ще получат сертификати за майстори-пицари. Всеки участник ще трябва да заплати такса.

Шеф Анатоли Колев: Таксата се заплаща на място. С тази такса за участие ще закупим продукти за тази социална кухня, която надявам се, със събраните пари ще може да готви в следващите поне месец напред.“

А това е изключително важно за старите хора, които всяка събота идват тук за топъл обяд.

Денка Господинова: Много ми харесва и много е хубаво. Вкусно е. Всичко каквото са направили се изяжда.
Даниела Генчева: Доволна съм от храната. Ето и дрехи ни дават. Някой път като остане и закуска ни дават. Ядосваме ги някой път, но ни търпят и тъй. Много сме им благодарни особено зимните месеци без тях умираме.
Шеф Анатоли Колев: Най-важното е да дадем пример. Да дадем пример на следващите, на хората, които искат да помагат. Чрез личния пример, вярвам, ще дадем възможност и други хора да се включат в подобни инициативи.

За празниците в социалната кухня се подготвят и пакети с най-необходимите хранителни продукти. Така хората, които идват тук, ще могат да посрещнат Коледа в дома си с богата трапеза.


Акценти