Европа в изпитание - коментар на Любомир Кючуков и Пламен Йотински

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Любомир Кючуков случилото се във Франция означава, че сигурността на никого не може да бъде гарантирана, защото тероризмът не позвава граници. Цяла Европа е заплашена. "Освен това, ако излезем на темата международен тероризъм то е очевидно, че ако говорим за радикализация, то борбата с радикалния ислям и с неговата псевдодържавна компонента в Близкия Изток беше много по-лесна, отколкото с неговата идеологическа компонента, защото тя вече се бори не за територии, а за съзнанието на хората и тя радикализира." Другият проблем е, че Франция е вътрешно разтърсена от много социални проблеми. Наблюдаваме наличието на три големи дефицита: дефицит на сигурност, дефицит на справедливост и дефицит на доверие към властите - всичко това оформя една твърде тежка картина, очерта той.

По думите на Пламен Йотински атентатът е поредно доказателство за това, че уязвими са страни, в които има големи мигрантски общности. Франция е бивша империя и там има поколения пришълци. Освен това не бива да се забравя разликата в социалното положение на хора на еднаква възраст, едните от които са мигранти, а другите - местни. Мигрантите, макар и получили френско гражданство, е много по-лесно да бъдат радикализирани. Йотински открои, че, за съжаление, на фона на кризата, която имаме в Европа - политическа, икономическа и социална, такива атентати са още един тревожен знак, че трябва да се променяме и трябва да започнем да работим по различен начин.

Гостите в студиото коментираха и темата "Брекзит". Пламен Йотински заяви, че Великобритания иска да премине от един брак по сметка към едно съжителство на семейни начала. "След референдума от 2016 г. бяха направени проучвания и се твърди, че по-голямата част от тези 52%, които подкрепиха излизането от ЕС, са хората с по-ниски доходи. Изниква въпросът дали е легитимен този референдум или не е, след като парламентът тогава го е приел като решение, значи е легитимен." Той обясни, че в момента Тереза Мей е подложена на натиск от много страни - от опозиция в собствената й партия, от лейбъристите, и на натиск от ЕС.

Любомир Кючуков отбеляза, че вариантите за Брекзит са достатъчно ясни, те са четири и всичко зависи от това дали ще се реализира първият, т.е. дали договорът ще бъде гласуван в британския парламент, за което шансовете се много малки. Следващият вариант е излизане от ЕС без договор, но той води след себе си хаос. Следващият вариант е общо съгласие за удължаване на преговорите, като е ясно, че не може да се постигне друг резултат при нови преговори. Четвърти вариант е падане на правителството, оставка на Мей, нови избори, ново правителство и евентуално референдум. Това, което ще доминира при всички случаи занапред за страната, е понятието криза.Акценти