Ще светнат ли отново очите на паметника на цар Самуил?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Александър Хайтов, скулптор: Изгаснаха поради технически причини. Те бяха направени така, че да издържат година-година и половина. Продължават да мъждят, аз ги видях. Но лявото око наистина е загаснало.

Очите се захранват с диоди, които са разположени на повърхността в горната част на паметника. ОТ БАН искат 3000 лева, за да подменят светлинната инсталация. От Столична община заявиха, че няма да отпуснат тези средства.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: По време на конкурса и при съгласуването след това на целия конкурс и проектната документация с Министерство на културата, такъв елемент "вътрешно осветление" не е присъствал. Респективно колкото и той да се харесва на едни и не толкова на други той няма как да бъде поддържан.

БНТ: След като изобщо не е предвидено в проекта да светят очите на паметника защо тогава са били оставени?

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Защото това беше тържествен юбилей - 1000 години, гонеше се конкретна дата и събитие и нямаше как една много дълга и сложна процедура, която продължава с месеци, а понякога и с години да бъде рестартирана заради това хрумване. Трябваше да се вземе отговорното решение паметникът да бъде открит, защото ние имаме исторически факти, имахме годишнина, която трябваше да бъде осъществена.

БНТ: Има ли възможност очите на паметника отново да светят?

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако извърви по тези правила целия механизъм съгласувателен и ако преценят институциите, че има възможност да има такова осветление, би могло да се мисли. Столична община няма финансови ангажименти и не е имала към изграждането на произведението. То е получено като дарение. Ние не можем да коментираме кой какво е заплащал, тъй като ние нямаме такъв ангажимент. Ние можем да насочим единствено и само към спазването на законите в България. Конкурсите се провеждат по закон, има общински регламенти.

БНТ: Столичната община няма да отдели пари.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Столичната община не може да отдели пари за нещо, което не е законосъобразно и което не е организирано по съответния законов ред.

БНТ: Ако хората искат да светят очите на паметника, има ли възможност да проведете някакъв диалог?

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ние сме правили социологическо проучване от водеща агенция на това как се възприема паметникът на цар Самуил, огромна част от софиянци харесват паметника. Една трета може би от харесващите го, които са повечето, са разколебани именно заради това вътрешно осветление, което е нетипично за този вид представително изкуство. Много софиянци не го възприемат.