Деница Златева: Четири са основните насоки в приоритетите на българското председателство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основните акценти в разговорите при посещението президента Румен Радев в Брюксел очерта Деница Златева, служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Посещението беше  знак, че членството на България в ЕС и НАТО са  стратегически, неоспорими и необратими. По време на трите срещи бяха поставени три основни въпроса, каза Златева. Първият е свързан със сигурността в Европа, която минава и през външните граници, от наша страна е бил поставен въпросът за продължаваща помощ от страна на ЕС, такава са готови да предоставят - това е станало ясно по време на срещите и с председателя на Съвета, и с председателя на ЕК. Втората тема, която е била поставена и е изключително важна за България, е продължаване на кохезионната политика в периода след 2020 г. Предизвикателства пред Съюза са миграционният натиск, бежанската криза, както и Брекзит,които ще поставят пред изпитание европейския бюджет. За нас е изключително важно средствата от кохезионната политика да бъдат осигурени за България и след 2020 г., подчерта служебният вицепремиер.

С председателя на ЕК са водени разговори и за механизма по сътрудничество и оценка, неговото виждане е този механизъм да приключи в рамките на мандата на ЕК, за нас е много важно следващият доклад да е преди председателството на България на Съвета на ЕС - т.е. да се изтегли един месец напред, каза Златева.

"Основната тема на всички срещи беше предстоящото председателство, в нито един от разговорите не се изрази притеснение, че на България може да бъде отнето председателството", категорична беше Деница Златева.

България и Румъния са единствени по рода си да бъдат наблюдавани по този механизъм и за нас голям успех ще бъде, ако до края на мандата на тази комисия той отпадне, има и други механизми за наблюдение, отбеляза служебният вицепремиер.

"Механизмът като такъв за двете държави на фона на общото състояние на Съюза е и леко дискриминационен", каза Златева.

Посочи, че в доклада се забелязва темата за приемането ни в Шенген - упоменато е, че този механизъм не бива да се обвързва с други механизми, каквото е Шенгенското пространство. И Европарламентът, и Комисията имат резолюции и решения, че България е готова и приемат приемането ни в Шенген, каза Златева. Припомни, че това решение обаче се взима от държавите членки, за част от тях предстоящ трудни избори и в този период едва ли ще се стигне до положително решение. Като външна граница на ЕС е недопустимо да нямаме достъп до визовата информационна система, коментира тя. И подчерта, че реформите няма да спрат, ще продължат в рамките на правомощията на едно служебно правителство и предвид факта, че няма парламент.

Златева коментира, че ние, като външна граница на ЕС, сме заинтересовани от промяна на Дъблинския регламент и са го заявили много ясно по време на срещите в Брюксел.

Подготовката по програмата за приоритетите на триото за председателство на Съвета на ЕС - Естония, България, Австрия - е започнала още в началото на миналата година, през ноември 2016 е изпратен първият вариант на програмата на триото, този процес се администрира до голяма степен и от Генералния секретариат на Съвета, приоритетите зависят и от стратегическите документи на ЕС. Четири са основните насоки в българските приоритети - работни места, заетост, конкурентоспособност; миграция и сигурност; енергийният съюз и политиките за борба за опазването на климата и ЕС като играч на световната цена. Очаква се тези приоритети да бъдат финализирани преди естонското председателство, каза Деница Златева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад