Машинното гласуване - мисията /не/възможна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

22 милиона и половина лева ще са необходими, за да бъдат поръчани и наети 12 500 машини за гласуване - по една във всяка секция в страната и чужбина. Досега такива машини имаше само в 500 секции и това струваше 900 хиляди лева. Ще има ли кой да достави всичките машини и то в срок при условие, че все още не е обявена и обществената поръчка? Оказа се, че фирмата, която досега е наемала машините, най-вероятно няма да може в толкова кратък срок да осигури техниката. Какви са другите възможности, вижте в репортажа на Илина Бисерова и оператора Илия Иванов.

Така би трябвало да гласува всеки, който пожелае на предстоящите избори във всяка секция. Първоначално машинното гласуване беше експериментално, но на последните избори за президент в 500 секции в страната то се признаваше за реално. Сега предстои машини да има във всички 12 500 секции. Досега сме ги наемали от холандска компания за 1800 лева с ДДС за всяка една от тях и доставката е отнемала около седмица. Сега при нова поръчка ще са нужни 22 милиона и половина лева и повече от месец, за да пристигнат в България.

Веселин Тодоров - изп. директор на фирмата-доставчик: "Ако поръчката не бъде приключена като процедура и договорът не бъде сключен месец преди изборите, ще бъде изключително тежко, почти невъзможно, така че дори да спечелим поръчката, ако трябва да сключим договора няколко дни преди изборите просто ще откажем поръчката в тази ситуация и се надяваме буквално до следващите 2-3 дни ЦИК да открие процедура."

Обществената поръчка обикновено отнема две седмици. Едва след това спечелилата фирма ще може да договори доставката на машините. Заради кратките срокове досегашната фирма доставчик вече води разговори с правителствата на Филипините и Еквадор да ни дадат под наем техни машини. Шансът преговорите да излязат успешни обаче са малки.

Веселин Тодоров - изп. директор на фирмата-доставчик: "Трябва да се има предвид, че тези държави са закупили тези машини за своя употреба, а не с цел отдаване под наем, така че шансовете не са никак големи."

Според него най-добре е обществената поръчка да се разбие на по-малки.

Веселин Тодоров - изп. директор на фирмата-доставчик: "Така че не непременно само една фирма да е изпълнител, а може да участват и повече фирми от целия свят, доколкото българските компании нямат такъв ресурс и такова оборудване - бихте ли участвали за цялата, ако не я разбият - за цялата няма да участваме."

Обществените поръчки за машините за гласуване досега са печелени от тази фирма, защото по думите на шефа й просто нямат конкуренти в тази област. След като изборите приключат, те връщат техниката обратно. Ако страната ни реши да закупи машини - цената на една е около 4500 лева.