Екатерина Захариева: На изборите трябва да бъдат пуснати само машини, които са тествани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Върховният административен съд задължи ЦИК да осигури машини за машинно гласуване във всички 12 500 избирателни секции на парламентарните избори, насрочени на 26 март. Изискването е записано в Изборния кодекс още през 2014 година, но Централната избирателна комисия реши, че на предстоящите избори право на избор дали да се гласува с хартиена бюлетина или машинно ще има само в 500 секции. След вчерашното съдебно решение обаче изборната администрация няма право на преценка, а е длъжна да предприеме действия. Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева коментира в студиото на "Денят започва", че решението на съд трябва да се изпълнява. "Не е невъзможно за изпълнение и няма да е лесно, но аз мисля, че трябва да се спре със спекулацията, че това ще опорочи изборите. В крайна сметка хартиени бюлетини ще има осигурени." Тя заяви, че е добре администрацията да планира. "ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат. Може и да са планирали за 2018 г., но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, без да съм противник на машинното", каза Захариева.

Тя беше категорична, че на изборите трябва да бъдат пуснати само машини, които са тествани и призова да не бъдат отблъсквани хората от гласуване като, типично по български, говорим, още преди да е започнала организацията, че нещо не е наред.

Екатерина Захариева коментира и темата с референдума, като подчерта ПП ГЕРБ е внесла проект за решение. Тя обясни, че "по закон НС е длъжно в тримесечен срок да вземе решение, когато референдумът не е задължителен, но имат над 20%, но останалите политически партии отказаха да включат в дневния ред на Народното събрание това решение. Имаше подготвен законопроект, но след като решението не се внесе, това ще трябва да е една от първите задачи на следващия парламент. Така или иначе той трябва да се произнесе, независимо какво ще каже ВАС в този случай."

Вижте целия разговор във видеото.