Десантът в Нормандия - повратна точка във Втората световна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сент-Мер-Еглиз е първото освободено френско село. Тук се намира прочутият макет на парашутист - спомен за Джон Стийл от 82-ра американска дивизия, който в нощта на 6 юни пада ранен върху камбанарията, попада в плен, но успява да избяга. В десанта участват войници и от Белгия, Норвегия, Чехословакия, Гърция, Полша, Люксембург.

Анри-Жан Рено, жител на Сент- Мер- Еглиз: "Отидохме до прозореца и видях двама или трима парашутисти, които паднаха върху покрива. Баща ми дойде, беше много развълнуван и ни каза: "Това не е местна операция, това наистина е Денят на десанта."

За него се готвят дълго и старателно.

9 дни англичани и американци репетират в графство Девън през април 1944 година.Тайната операция е с кодово име "Тигър". Релефът е подобен на нормандския. Грешки обаче водят до загубата на 946 от войниците. Днес те се почитат така както героите от Нормандия.

Заради влошаване на времето датата на десанта е сменена от 5 на 6 юни. Коалиция с войници от 12 държави под англо-американско командване прекосява Ла Манша и се стоварва на северното френско крайбрежие. Труднопроизносимите местни имена са сменени с далеч по-лесните за войниците Омаха, Юта, Суорд, Джуно и Голд.

На 6 юни 1944г. ген. Дуайт Айзенхауер прави радиообръщение към народа на окупирана Франция:

Тази сутрин съюзническите експедиционни сили извършиха десант на френския бряг. Това е началото на кампания в Западна Европа. Великите битки предстоят. Вярвайте силно, заедно ще победим.

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали към 10 500 жертви - убити, ранени, изчезнали или пленени.

Леон Готие, 96 г., ветеран от десанта в Нормандия: "Германците стреляха право в нас от бункера.Трябваше да тичаме колкото се може по-бързо към тях. Колкото повече се приближаваш, толкова по-късо става полето за стрелба, разбирате ли."
Ричард Люелин, 93 г., ветеран от десанта в Нормандия: "Беше наистина вълнуващо това, което правехме. Не мисля, че това ще важи за сегашните 18-годишни. Но 18-годишните в онези дни, ние бяхме много по-патриотично настроени. Знаехме, че германците трябва да бъдат победени и че трябва да се направи всичко за това."
Паул Гьолц, 94 г., ветеран от десанта в Нормандия: "Успешното настъпление промени Европа към по-добро.Те ни донесоха демокрация. Ние загубихме войната. Моля, пазете мира. Всички тези хора загинаха за нас, за да можем да живеем в мир."

Битката за Нормандия продължава над два месеца, а десантът слага начало на операция "Овърлорд", една от основните фази на Западния фронт.

Уникален цветен филм на американски режисьор, поканен от Айзенхауер, е запечатал ключови лица и моменти като съюзническите генерали Джордж Патън, Омар Брадли и Бърнард Монтогомери както и последния немски комендант на Париж Дитрих фон Холтиц, отказал да взриви Айфеловата кула и предал се през август 1994 година на силите на Свободна Франция, начело с де Гол.