Спират тока на Радиозавода във Варна заради дълг

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Директорът на Радиозавода обясни, че дългът е натрупан поради високата цена на тока за бизнеса и кризата на пазара за радиолокационна техника, което забавя плащанията от страна на клиентите. Радарите, които в момента произвежда варненската фирма, пазят обекти по българската и холандската граници. При спиране на тока работният ритъм ще се наруши и предприятието ще понесе загуби.

Инж. Петьо Милков, изпълнителен директор на Радиозавод-Варна: "Това са сериозни икономически щети, до които не трябва да се стига. Няма да произведем стока за 50 000 лева, но тия хора трябва да получат заплати, партньорите ще кажат изоставят графици, или ще те накажат с лихви."

Заради задълженията банковите сметки на Радиозавода са блокирани. Отделно загубите на предприятието са вече близо 400 000 лева. Оттам имат претенции и към фактурирането на мрежовите услуги.

Инж. Петьо Милков, изпълнителен директор на Радиозавод-Варна: "По нашия кабел ни вземат и такса пренос. Все едно да си построите тръба и да си плащате, че водата минава оттам. Има законови кривини, но това е пълен бизнес нонсенс."

От "Енерго про" твърдят, че въпреки споразуменията за разсрочено плащане, дългът на Радиозавода нараства. Сезирани са различни институции като КЕВР, ДАНС, Областна администрация – Варна.

Инж. Петьо Милков, изпълнителен директор на Радиозавод-Варна: "Да, подписвахме ги, но от три месеца ние си намалихме дълга, не сме го увеличили."

От Радиозавода се надяват на нови преговори с енергодружеството и намиране на разумно решение на проблема, макар че според тях пазарът на енергия в България е изкривен. От енергодружеството обещаха, че ако започне покриване на дължимите суми, поетапното спиране на тока ще се преустанови.