Морските крепости на Русия стават туристическа атракция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Амбицията на управата на северната руска столица, както наричат Санкт Петербург е да превърне морските крепости, строени през 18 век, в мащабен музей на открито. В миналото крепостите във Финския залив, начело с Кронщад, са предпазвали града от нападение по море. След като губят основното си предназначение, повече от тях са изоставени.

Местната управа на Санкт-Петербург търси инвеститори и дарители, с чиято помощ да превърне укрепленията, които са 22 на брой, в атрактивен туристически маршрут. Интересът към съоръженията нараства с всяка изминала година.

Евгени Панкевич, председател на комитет за развитие на туризма: "Всяка година има множество запитвания за посещение на Кронщад и ние съдействаме. Фактът, че скоро ще има нов туристически маршрут - между Кронщадските крепости, е от полза и за двете страни - за живеещите и за посетителите на Санкт-Петербург."

Повечето от крепостите са построени върху изкуствени острови. В момента обаче обиколките по тях се организират от частни фирми, липсва подходяща инфраструктура, за да се стигне до тях, а и за поддържането им. Тук идва и ролята на общината.

Най-известният форт е Кронщад. Построен е на остров Котлин и се намира на около 30 км от Санкт-Петербург. Бил е дом на руското адмиралтейство и на Балтийския флот. До средата на 90-те години на 20 век е затворен военен град.

Историческият център на Кронщад е обявен от Юнеско за част от световното културно наследство.