Питейната вода в Сапарева баня поскъпва с 60 %

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повишението на цената на водата се налага, за да може да постъпят допълнително средства, с които да се изпълни бизнес планът за развитие на ВиК-Паничище. Според него трябва да се направят подобрения на водопреносната мрежа.

Петър Василев – управител на ВиК-Паничище: "Заложили сме рехабилитация и разширение на водопроводната мрежа, инвестиции, ремонт на резервоари, изграждане на охранителни зони и така нататък."

Като курортна община Сапарева баня се разраства и се застрояват земеделски земи, а това налага да бъдат изградени нови водопроводи.

Според местните жители инвестиции в сектора трябва да се правят, но не за сметка на цената на водата. Те казват, че не е редно да има увеличение, защото канализацията е изграждана на доброволни начала, хората дори сами са закупили тръбите.

"Ние упорито си докарахме вода, за което заслужаваме да е най-евтина не само в България."
"Тя идва на самотек, нито ток се използва, нито нищо. Идва си от Скакавица, през Паничище и до Сапарева баня. Не се влагат никакви пари."
"Не трябва да се увеличава, а и плюс това не са сменявани водопроводи, където са с азбестови тръби."
"Със сигурност има необходимост от подмяна някъде, но като цяло една голяма част от канализацията в Сапарева баня е подменена преди 6 години."

Въпреки поскъпването цената на водата в курортната община е една от най-ниските в страната. Изчисленията на ВиК показват, че едно домакинство ще заплаща средно около 17 лева за месец.

Акценти