Димитър Главчев: Властта е стабилна

Предаване: Панорама, 28.07.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Управлението беше осъществено на база на избора на българските граждани, именно защото желаеха стабилност и спокойствие. Стабилна е властта. Могат да бъдат спокойни гражданите", увери Главчев.

Той отхвърли усещането в обществото за скандал след скандал и нарастваща агресия. Не мисля, че има такова усещане в обществото. Прогнозите на "Блумбърг" от днес са за повишен растеж от 3.4% за 2017. Безработицата намалява. Това са показателите, от които се интересува обществото, отбеляза председателят на Народното събрание.

Той подчерта, че има проблеми, които трябва да бъдат решавани. Битовата престъпност е един от тези проблеми. Въпросът е парламентът да работи по дневния ред на гражданите. 44-ия парламент работи точно толкова, колкото и предишните парламенти. Всички, които са с парламентарна практика, знаят, че в началото има период, през който се конституират комисиите. Докато няма конституирани комисии, няма как да минават законопроекти. Всички законопроекти, които са постъпили в председателския кабинет, са били разпределени още същия ден. След като бяха конституирани комисиите на 10-ти май, те също имат един период, в който трябва да направят своите вътрешни правила на действия. Нищо особено нямаше в действията в началото на този парламент в сравнение с предишни парламенти, посочи Главчев.

Броят на предложените законопроекти е 65, от тях 19 са приети. 113 са предложените проекторешения. От тях 102 са приети.

Стил на управление на ГЕРБ е да има дебат в обществото. По-добре е да се приемат малко на брой, но качествени закони, отколкото много закони, които непрекъснато да бъдат поправяни, подчерта той.