За Македония преди Илинден. Доц. д-р Наум Кайчев

Предаване: Панорама, 28.07.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доц. д-р Наум Кайчев, който е бил и дипломат нна отговорни места, смята, че можем да бъдем оптимисти за подписването на Споразумението за доборосъседство между Р България и Р Македония. То ще бъде подписано на 1 или на самия 2 август - Илинден. Според учения, политиците трябва да познават историята.

Доц. д-р Наум Кайчев, историк:
"На премиера само преди време, преди няколко седмици му се наложи да взима отношение по това дали кирилицата е дошла от Византия, дали от някои други земи, а сега ще му се наложи да вземе отношение за Илинден. Така че упражняването на политиката изисква много сериозни исторически познания и много добро владеене на цялото многообразие на историята. така че трябва да кажем: "Политици, учете историята!"

От договора ще спечелят и двете страни. И Македония и България имат интерес "от наистина едно добро сътрудничество вбъдеще", добави доц. Кайчев. Македония печели, защото ѝ се отваря една от портите към Брюксел, към Европейския съюз и НАТО. Едва ли всичко ще стане "с магическа пръчка", но по думите на историка, това е "сериозна крачка към подобряване на отношенията и към развитие на нашитевзаимоотношения такиво, каквито трябва да бъдат".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад