Дойде ли краят на политическите балони в социалния диалог?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През седмицата стотици родители на деца с увреждания излязоха на протест срещу несправедливата социална политика към хората с увреждания. Те се събраха пред парламента, както и в Добрич пред сградата общината и областната управа. Родителите за пореден път дадоха воля на гнева си след като от социалното министерство съобщиха за намерението си да увеличат размера на месечните помощи за деца с увреждания, като я диференцират според степента на инвалидност.

Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Красимира Обретенова и Павлина Радкова, майки на деца с увреждания, и заместник омбудсманът Хюсеин Исмаил и Капка Панайотова

„Наляво и надясно се повтаря колко много пари получаваме ние, но никъде не се посочва за какви безполезни неща и глупости отиват тези пари, но не и за обслужване в последствие на уврежданията, било на децата, било на възрастните хора с увреждания. Защото е безумие да даваш 10-12-15 лв. интеграционна добавка на всеки на калпак да използва градски транспорт при положение, че този човек не може да излезе от дома си“, каза Павлина Радкова.

„Ние от 2009 г. обикаляме институциите. 2009 г. среща с премиера Бойко Борисов, първия мандат на ГЕРБ, той обеща реформи, обеща го пред 60 човека родители и родителски организации. От там нататък продължи следното – паралелна благотворителна социална и здравна политика“, каза Обретенова.

„Тези 900 лв. се отпускат и се премахват всички други придобивки, т. е. с тези 900 лв. ние трябва да си осигурим. Тази цифра, която впечатли обществото – 930 лв., тя е за хора с най-тежко състояние – 90-100% увреждане“, уточни тя.

Хората с увреждане след 18-годишна възраст получават пенсия от 132 лв., с които трябва да се храни, облича, да си поема консумативите, а под 18-годишна възраст 370 лв.