Русенци за по-чист въздух

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кой замърсява въздуха на Русе и това опасно ли е за здравето на хората? Окръжната прокуратура започна проверка, след като преди 2 дни жители на града излязоха на протест. Ден по-рано от Регионалната екоинспекция обявиха, че източникът на зловонни миризми е заводът за автомобилни части „Монтюпе“ и ще му бъде наложена санкция. Засега от фирмата отказват коментар.

Вече повече от година русенци периодично подават сигнали за остра, задушлива миризма на бакелит. Даже понякога към тези аромати се прибавят и нови – на тежки въглеводороди. Точно на 15 септември миналата година телефоните на екоинспекцията бяха прегрели от тревожните обаждания на хората от кварталите Здравец и Възраждане. И няколко дни по-късно русенци излязоха на протест. Тогава от екоинспекцията глобиха две предприятия и спряха една от леярните на завод Монтюпе заради пре3вишаване на изпусканите вредни имисии. Но това сякаш не промени особено ситуацията. До този месец, когато само за десетина дни отново бяха подадени над 40 сигнала за замърсяване за въздуха.

От екоинспекцията за пореден път обявиха, че източникът на замърсяването е заводът за авточасти и „Монтюпе“, който продължава да трови въздуха на града въпреки направени предписания.

„Предприятието ще бъде глобено с половин милион лева и другите мерки“, каза инж. Лилия Атанасова – директор на РИОСВ – Русе.

Екипът ни опита да се свърже с представител на завода. Служител на рецепцията ни отговори, че компанията ще даде изявление, когато сметне за добре.

А русенци междувременно се организираха в социалните мрежи и излязоха на площада, за да защитят правото си да дишат чист въздух и да изразят възмущението си от неадекватните мерки, които предприемат отговорните за това институции.

„Излязоха данни, че във въздуха има феноли, формалдехиди и вероятно – амини. Дали се обнадеждавам, че ще има глоба? Не, защото тази сутрин миришеше на ацетон. А тези вещества, които изброих, са канцерогенни, токсични. Според РЗИ 25% от заболяванията на децата са остри респираторни заболявания“, каза Владислава Гарвалова.

„Не знаем кои са замърсителите. Искаме мобилна акредитирана лаборатория“, каза Васил Златев.

На площада мнозина русенци коментираха, че щом вече няколко години нищо съществено не е направено, вероятно става въпрос за много сериозни интереси.

„Не знам какво може наистина да се направи, щом досега нищо не е направено. Значи става въпрос за политически чадър. Някой преди малко каза, че Монтюпе имат печалба 220 милиона. С такава печалба могат да направят много неща“, каза Деница Бисет.

„Интересите на моето дете. Това, мисля, че трябва да е над корпоративните и финансовите интереси“, каза Андреана Николова.

Русенската окръжна прокуратура се самосезира и започна проверка на документите, събрани от Регионалната екоинспекция във връзка със замърсяването на въздуха на Русе.

Кметът на Общината излезе с изявление, че подкрепя русенци. А те поискаха мобилна акредитирана лаборатория, чийто анализи да е падат в съда. И заявиха, че са готови на крайни мерки, включително и да блокират Дунав мост.