Каква ще е позицията на България при търсенето на европейски решения?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Среща на Европейския съвет в Братислава започва днес. Във фокуса на лидерите на страните членки ще бъде мигрантската криза. България ще настоява за 160 милиона лева незабавна финансова помощ. Преди ден подкрепа за това декларира унгарският премиер Виктор Орбан, като стана ясно, че Вишеградската четворка ще подкрепи страната ни. Гост в студиото на „Денят започва“ беше евродепутата Мария Габриел.

„Чуваемост на българската позиция има. Тази седмица в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейски парламент се чуха две много ясни заявки от ключови комисари от Европейската комисия. Най-напред новият еврпейски комисар по сигурността каза ясно, че оценява много високо усилията на България и трябва да се постави въпроса за това, че дефакто опазвайки външната граница на съюза, България пази сигурността на Европа‘, каза Мария Габриел.

„Обменът на информация е ключов за това да бъде осъществяван контрола на границата, да бъде водена борбата с тероризма и с организираната престъпност и затова България има необходимост да получи пълен достъп до шенгенската информационна система“, каза евродепутата.