Защо 10 котки и 2 кучета станаха повод за намесата на частен съдебен изпълнител?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безпрецедентен юридически казус в Пловдив. 10 котки и 2 кучета следващата седмица трябва да ще бъдат изведени принудително от къща в центъра на града. До намесата на частен съдебен изпълнител се стига след жалби от страна на съседите, че животните цапат и разнасят непоносима миризма. Котките обаче няма къде да бъдат настанени, ако съдебното решение бъде изпълнено.

„Имаме Доли, имаме Папи, имаме Ежи, Рижко, Руско... всички си знаят имената, радват се. Моите котки са 10 на брой. И две кучета. Отглеждам си ги, грижа си се за тях, обезпаразитявам ги“, каза Маргарита Кехайова.

„Паспорти, кастрация, всичко, което е нужно е направено. И те просто на никого не пречат, нито има миризми, котки никакъв шум не издават. Лягат, спят и нищо“, каза Минка Лулчева.

Не така обаче мислят съседите на Маргарита и Минка. Според семейство Иванови, които живеят на горния етаж, заради котките и кучетата, тук от години е шумно и изключително мръсно.

„Съжалявам за израза, но миризмата е ужасна. То е воня, то не е миризма, колкото и грозно да звучи“, каза Мариана Обретенова – частен съдебен изпълнител.

„Ако тези котки се отглеждаха нормално, т.е. ако беше чисто, ако беше всичко както трябва, нямаше да бъда и аз тук“, продължи тя.

Така след продължили няколко години съдебни деласе стига до принудителното извеждане на животните от имота. Според изпълнителния лист в къщата трябва да остане само една котка.

„Този закон е абсурден, абсурден... все едно децата да ти вземат и ги обичаме. Което някой, за да ни ги вземе, все едно взима живота ни, взима децата ни. Така че няма как да се оставим някой да ни ги вземе, това е“, каза Минка Лулчева.

„Аз си ги обичам и си държа на тях, държа да си ги гледам“, каза Маргарита Кехайова.

Изпълнението на съдебното решение се затруднява от факта, че в Пловдив няма място, където да бъдат настанени котките, ако бъдат принудително изведени от дома.

„Къде отиват, къде отиват тези животни? Няма приют за котки“, каза Даниела Церовска - Кастрационен център - Animal Hope.

„Трябва да бъдат кастрирани, обезпаразитени и да бъдат върнати отново в мястото, където живеят. Не в къщата съответно, а в района където живеят“, каза Мариана Обретенова – частен съдебен изпълнител.

Според екозащитни организации обаче, така ще се наруши Закона за защита на животните. Още повече, че котките от години са гледани в домашни условия и няма да оцелеят на улицата.

За вещи лица са ангажирани зооинженер, ветеринарен лекар и специалист от Зооветеринарния комплекс. Те ще присъстват и на принудителното извеждане на животните. 10 котки и две кучета, които могат да се окажат заложници в едни далеч по – сложни съседски отношения.

Ищците по делото също се оплакват от постоянен тормоз и заплахи. Нели и Добрин Иванови обаче не пожелаха да застанат пред камерата ни, преди да приключи принудителното извеждане на животните.

Как ще приключи този случай, ще стане ясно следващата седмица, когато е изпълнението по делото. До тогава спешно се търсят желаещи да осиновят животните.